Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rekonštrukcia šikmého výťahu PVE Čierny Váh

Tento rok nám opäť priniesol množstvo nových výziev, ktoré sme s radosťou prijali, a jednou z nich bola aj rekonštrukcia šikmého výťahu na prečerpávacej vodnej elektrárni (PVE) Čierny Váh. Išlo o dlhodobý a náročný projekt, na ktorom sme pracovali viac ako polrok.

Realizátorom projektu bola spoločnosť Profisteel holding s. r. o., s ktorou sme opätovne nadviazali úspešnú spoluprácu. V našom prípade išlo o práce vykonávane pomocou horolezeckej techniky a prostredníctvom osobného zabezpečenia našich špecialistov. Ako pri všetkých projektoch, na ktorých pracujeme, aj tu sme zvolili mimoriadne individuálny prístup, keďže rekonštrukcia výťahu prebiehala v náročných podmienkach, ktoré si vyžadovali profesionalitu a precíznosť.

 Na rekonštrukcii šikmého výťahu na PVE Čierny Váh sme pracovali od mája a práce sme ukončili v novembri 2022. Samotné práce sa vykonávali vo viac ako 600-metrovom tuneli, kde bola aj v letných mesiacoch teplota v rozmedzí osem až desať stupňov a navyše vysoká vlhkosť. Išlo o naozaj technicky aj fyzicky náročnú prácu, keďže pracovníci museli na dennej báze absolvovať prevýšenie 300 metrov pri dĺžke 600 metrov pod 45-stupňovým uhlom. Materiál sme transportovali prostredníctvom horolezeckých lán, navijakov, horolezeckej výstroje a takisto pomocou skonštruovaného vozíka.

Pri prácach sme dbali na dodržiavanie bezpečnostných predpisov, ktoré sú pre nás samozrejmosťou, a pracovné postupy spolu s bezpečnostnými zásadami boli kontrolované na dennej báze. Pri prácach vo výškach preverujeme každý detail minimálne dvakrát, keďže aj pád malého predmetu by mohol spôsobiť pracovný úraz.

Pri demontáži šikmého výťahu sa zdemontovalo približne 30 ton materiálu (jedna časť výťahu mala tri metre a vážila približne 150 kilogramov). Montáž nových prvkov si vyžiadala ešte vyššie číslo – spolu sa namontovalo približne 44 ton nového materiálu (jedna časť mala približne 1,5 metra a 110 kilogramov).

Rekonštrukcia šikmého výťahu PVE Čierny Váh prebehla úspešne a tešíme sa, že sme boli súčasťou tohto zaujímavého projektu, do ktorého sme vložili nielen svoje dlhoročné skúsenosti, ale aj know-how spoločnosti MS Výšky.